Uređenje dnevne sobe: Kreirajte harmoniju sa stilom

Uređenje dnevne sobe: Kreirajte harmoniju sa stilom

Šta za vas predstavlja harmoniju? Najuopšteniji odgovor jeste osećaj mira i kohezije.

Kada je reč o uređenju doma – harmonija ponovo označava dobru usklađenost i povezanost svih elemenata. Osećaj da je čitav prostor jedna skladna kompozicija koja čini da se osećamo dobro.

Srećom, postoji način da lako postignete baš takav doživljaj u sobi gde najčešće stvaramo uspomene i uživamo u zajedničkim trenucima sa dragim ljudima. Nastavite sa čtanjem da otkrijete šest načina za kreiranje harmonije u vašem dnevnom boravku.

Postignite vizuelnu ravnotežu

Sigurno ste nekada čuli nešto poput „akcenat je previše na levoj strani sobe”. Tada se govori o tome da jedan deo prostorije „odskače” od ostatka na izvestan način. To može biti u smislu veće koncentracije nameštaja ili jarkih boja koje se ne stapaju prikladno sa ostatkom enterijera.

Odličan način da to izbegnete, a postignete vizuelnu ravnotežu u svom dnevnom boravku jeste da obratite pažnju na simetriju. Na primer, možete staviti klub sto u centar, a zatim simetrično postaviti fotelje i dvosed. Kada jednom postignete simetriju, možete uneti raznolikost ostalim elementima, poput komoda ili stonih lampi, ali na način koji ne remeti prvobitni utisak simetrije.

Dakle, slobodno razbijte „savršenu” simetriju dodavanjem elemenata, ali vodite računa da dodati komadi ne remete sveukupni doživljaj usklađenosti koji želite.

Uključite dosta slobodnog prostora

Previše elemenata koji pokrivaju svaku vizuelnu površinu može biti zamorno i stvarati haotičan osećaj. Iz tog razloga, prilikom uređenja dnevnog boravka namerno ostavite prazan prostor, kako na zidovima, tako i na parketu.

Komoda

Naime, iako svi volimo da imamo svoje uspomene ponosno izložene, imajte u vidu da je manje – više kada je reč o dekoraciji prostora. Stoga, umesto zatrpavanja zidova dnevnog boravka fotografijama, unesite u svoj dom elegantnu stilsku vitrinu sa dovoljno prostora da izložite sve vaše uspomene na način koji ih ističe dok istovremeno čuva harmoniju prosotra.

Isto tako, kada opremate stan, vodite računa o tome da uvek ostavite dovoljno prostora za kretanje, ali i za uživanje u prostranosti. Bez obzira na veličinu vašeg stana, potrudite se da imate prostor na kojem oči mogu da se odmaraju, bez mnogo nameštaja i dekora.

Održavajte fine prelaze kroz prostor

Kada u dnevni boravak unesete nameštaj ili dekorativne predmete sa sličnim karakterisitkama, lako postižete fin osećaj prelaza između elemenata. Naravno, to ne znači da je potrebno da sve bude u istoj boji ili dezenu. Naprotiv, ključ je u uparivanju elemenata na način koji ih vizuelno povezuje i podstiče harmoniju.

Naslovna trosed

Na primer, ukoliko ste ljubitelj šarenih detalja, kreirajte akcentnu tačku pomoću raznobojnog dvoseda i zatim izbalansirajte ostatak sobe pomoću umetničkih dela u sličnim bojama.

Naglasite prostor za sedenje

Često se dešava da nameštaj za sedenje deluje međusobno neskladno, čak i kada je reč o elementima sa sličnim bojama i dizajnom. Efektan način da izbegnete ovaj scenario krije se naravno u postizanju harmonije. A u tome će vam najbolje pomoći – tepisi.

Ponekad, sve što je potrebno jeste da postavite tepih ispod garniture za sedenje, ali tako da čitava površina koju garnitura zauzima bude prekrivena. Dobićete savršeni prostor za porodična druženja koji ne samo da izgleda privlačno za oko, već odiše jedinstvom i povezanošću.

U Mond Line salonu očekuje vas veliki izbor garnitura za dnevni boravak. Svi komadi su izrađeni u Italiji, od strane vrhunskih majstora, te su dizajn i kvalitet nešto čime se svaki element može pohvaliti. Na vama je samo da odaberete garnituru koja će najbolje doprineti harmoniji u vašem dnevnom boravku.

Uverite se da većina predmeta ima svrhu

Jedan neobičan način da postignete više harmonije u dizajnu jeste da, jednostavno, svaki predmet u vašem dnevnom boravku ima svoju jedinstvenu svrhu. Namena unosi povezanost jer asocira na ulogu svakog elementa u skladnoj celini.

Dakle, potrudite se da u svom dnevnom boravku zadržite (i unosite) samo one komade koji vam zaista koriste i u kojima uživate. Previše nameštaja koji nema svoju svrhu stvara nered i narušava ujednačenost.

vitrina zid

Najbolji način da „jednim potezom“ unesete svrsishodne elemente jeste da se odlučite za kompletnu TV garnituru. Dobićete savršeno usklađene komade koji vam pomažu da smestite sve što vam je potrebno i postignete harmoniju.

Uređenje dnevne sobe: Uključite lični stil

Na kraju, ali ne i najmanje važno – dopustite da vaš dnevni boravak bude autentično vaš.

Zabavite se tako što ćete na komode postaviti dekorativne predmete u vama omiljenim bojama ili ostavite utisak odabirom stilske fotelje koja privlači pažnju. Naravno, simetrija je važna, ali prava harmonija leži u osećaju mira i zadovoljstva.

Zato, imajte na umu ove savete, i dopustite vašem ličnom stilu da se pokaže. Tako ćete postići usklađenost na način koji savršeno odgovara upravo vama.

Za dodatnu inspiraciju, pogledajte naše kataloge ili nas posetite u Beogradu, na adresi Vojvode Dobrnjca 28. U prijatnoj atmosferi, inspirisanoj Italijom, rado ćemo vam pomoći da odaberete komade za svoju harmoniju. Čekamo vas!