Kako održavati drveni trpezarijski sto i stolice?

Kako održavati drveni trpezarijski sto i stolice?

Da li posedujete drveni trpezarijski sto i stolice? Ili razmišljate o kupovini jednog takvog seta, ali ste pomalo zabrinuti oko održavanja? Drvo se kao materijal znatno razlikuje od ostalih, pa zadatak čišćenja i očuvanja može izgledati pomalo izazovno.

Ali, ne dozvolite da vas strah od nepoznatog obeshrabri da investirate u kvalitet i dugovečnost koje ovaj priordni materijal pruža. U Mond Line salonu, drveni nameštaj je naša specijalnost već više od 15 godina, i imamo nekoliko važnih saveta kako da vaš set za trpezariju uvek izgleda kao nov.

Beli sto

U nastavku pogledajte detaljan pregled smernica koje će vam pomoći da usvojite dobre navike čišćenja i sprečite habanje vašeg trpezarijskog stola i stolica.

Koristite podmetače

Kondenzacija je jedan od najčešćih uzroka oštećenja na drvenim površinama. Naime, dok vi i vaši gosti uživate u toplom napitku ili obroku, posude mogu ostaviti neprijatne bele prstenove na vašem trpezarijskom stolu.

Najbolji način da to sprečite, jesu podmetači koji efikasno čuvaju završnu obradu. Koristite ih tokom obroka kako biste sprečili da tečnost dođe na površinu stola. Savet je da se odlučite se za podmetače od prirodnih matetijala, jer plastika može vremenom da prenese boje na vaš sto.

Podmetači su takođe odličan način da poboljšate dizajn enterijera i finalizujete dekorisanje trpezarije. Odgovarajući podmetači mogu povezati temu sobe, čineći ih praktičnim, ali i estetskim dodacima za vašu prostor. Ukombinujte ih sa nijansama trpezarijskih vitrina ili komoda i tako kreirajte jedinstveni i prijatni ambijent za ručavanje.

Obrišite sto posle obroka

Ako uživate u čistom okruženju, velike su šanse da to već radite, ali važno je napomenuti da je brisanje stola nakon obroka odlična navika koja osigurava da vaš sto traje duže. Naime, ako ne brišete sto redovno, rizikujete nakupljanje čestica hrane, prašine i tečnosti koje mogu ostaviti tragove.

Drvena ploca

Koristite toplu vlažnu krpu od mikrovlakana sa malo tečnosti za suđe da obrišete svoj sto i uklonite ostatke od obroka. Svakodnevno brisanje stola će vam pomoći da sačuvate završni sloj i obezbedite nov izgled stola.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i toplotu

Sunčeva svetlost može izazvati promene u drvetu, kao što je izmenjena ili izbledela boja. Naravno, ove promene se dešavaju postepeno, ali je važno da se postarate da do njih uopšte ne dođe. Zato, postavite zavese na prozore i locirajte sto tako da nije direktno izložen sunčevoj svetlosti.

Isto tako, zračenje toplote može isušiti drvene komade. Kada se osuši, drvo se može iskriviti i ispucati, što narušava njegov izgled, i značajno skraćuje „životni vek“ vašeg trepazarijskog seta. Da biste to izbegli: ako vaš stan ima radijatore ili kamin, pokušajte da držite tpezarijski sto i stolice dalje od ovih izvora toplote.

Ispolirajte sto dva puta godišnje

Povremeno lakiranje učiniće da vaš drveni sto izgleda jednako dobro kao prvog dana kada je kupljen. Nakon što očistite sto i uverite se da je svaki deo površine sasvim suv, nanesite lak za nameštaj. Ovde je važno da napomenemo da ne koristite lakove koji sadrže silikon, jer sredstva ovog tipa mogu oštetiti završnu obradu.

Takođe, obavezno koristite krpe koje ne ostavljaju dlačice, tako da nijedan ostatak tkanine ne ometa proces. Umesto njih, koristite krpe od mikrovlakana.

Iako ovaj proces može delovati komlikovano, uveravamo vas da svako od sredstava sadrži detaljno uputstvo koje će vam olakšati zadatak. Ujedno, imajte u vidu da se poliranje preporučuje samo dva puta godišnje, a može značajno produžiti svež izgled vaših komada.

Popunite ogrebotine

Sitna udubljenja su skoro neizbežna kada je reč o drvenom nameštaju. Međutim, srećom, postoje i jednostavni načini za prikrivanje tih malih tragova.

Maskiranje malih ogrebotina je lako i može se uraditi na nekoliko načina. Jedan od najpopularnijih je pomoću tzv. markera. Ovi markeri postoje u različitim bojama, te je potrebno da se uverite da ste odabrali nijansu koja odgovara vašem drvenom stolu i stolicama.

Pored ovog, postoji još jedan veoma delotvoran način koji možete primeniti i bez kupovine posebnih proizvoda. Otkrijte o čemu se je reč u našem blog tekstu Kako održavati nameštaj od drveta.

Drveni trpezarijski sto i stolice: Pobedite strah!

Ovalni sto

Održavanje trpezarijske garniture od drveta može delovati izazovno, ali ako sledite jednostavne korake koje smo naveli, vaši sto i stolice će trajati dugo i pružati bezbroj uspomena.

Zato, ne zaboravite da koristite podmetače i redovno čistite svoje komade. Pokušajte da polirate sto dva puta godišnje i popunite sve ogrebotine, i imaćete sto koji će godinama izgledati novo!

Ako tražite novu trpezarijsku garnituru, potražite svoj idealni set u Mond Line salonu. U ponudi su stolovi i stolice različitih dimenzija i dizajna, te smo sasvim sigurni da se među njima nalazi i savršeni izbor za vaš dom! Posetite nas u Beogradu na adresi Vojvode Dobrnjca 28 ili nas kontaktirajte. Tu smo za vas!