Prolećno čišćenje – najbolje ideje za blistav dom

Prolećno čišćenje – najbolje ideje za blistav dom

Nakon nekoliko hladnih meseci, konačno se radujemo uživanju u toplijem vremenu, trenucima u prirodi i sve bližem letu. Međutim, ovaj period nam donosi i jednu obavezu koju obično dugo odlažemo – prolećno čišćenje doma.

Čini se da je potrebno uraditi toliko toga: pregledati svaku fioku, posložiti laganije stvari, baciti nepotrebno, prebrisati nameštaj, osvežiti površine u stanu… Sve to zvuči preplavljujuće, pa ne čudi što ovo „veliko spremanje” uglavnom nije najomiljenija aktivnost.

Naslovna plakar

Srećom, uz dobar plan, ono može postati idealan način da ulepšate životni prostor i obezbedite sebi savršene trenutke rasterećenosti i uživanja u osveženom ambijentu. Delimo sa vama najkorisnije savete za prolećno čišćenje doma koji će vam upravo to omogućiti.

Rasporedite i organizujte

Prvi korak u pripremi vašeg doma za topliju sezonu jeste odlaganje predmeta koje ne koristite, i organizacija onih koje želite „pri ruci”. Osvrnite se oko sebe i odlučite gde ćete smestiti one koji ostaju, procenite koje stvari su postale neupotrebljive, i razmislite o tome šta ćete uraditi sa onima koje su još uvek očuvane, ali koje vašoj porodici više nisu potrebne.

Ovde je dobro da imate na umu staru izreku da sve treba da ima svoje mesto. Tako, nema smisla da zimske jakne, čizme, opremu za skijanje i novogodišnje ukrase držite u blizini ako ih nećete koristiti nekoliko meseci ili duže. Sa druge strane, sve stvari koje će vam sigurno biti potrebne u skorijem periodu – smestite u lako dostupne komode i ormane. Kada je reč o odeći, knjigama ili sportskoj opremi koja vam više ne koristi, ali i dalje ima svoju upotrebnu vrednost, odlična ideja je da ih poklonite ili donirate. Oslobodićete prostor u svom domu, i ujedno obradovati nekoga kome su potrebni.

komode

U Mond Line salonu, imate na raspolaganju širok izbor komoda, vitrina i ormana koji mogu biti od ogromne pomoći da sve bude na svom mestu. Ovi stilski komadi će vam olakšati organizaciju, i dodati lepotu i eleganciju domu.

Čišćenje nameštaja

Svaki komad nameštaja zahteva jedinstven način čišćenja. Nameštaj poput fotelje ili dvoseda, sasvim sigurno zahteva drugačiju negu od radnog stola ili komode koji su izgrađeni od drveta. Tako su komadi za sedenje u dnevnom boravku, mesto gde se opuštate sa svojom porodicom i zabavljate sa gostima tokom čitave godine, a prolećno čišćenje je savršeni trenutak da im poklonite pažnju i negu koju zaslužuju.

Način održavanja zavisi od materijala. U slučaju tkanine, obavezno proverite da li postoji određena tehnika koju proizvođač preporučuje. Ukoliko to nije naznačeno, savet je da prvenstveno usisate komad, a zatim da pomoću rastvora sode bikarbone u vodi, mekanim peškirom prebrišete i rešite se eventualnih mrlja.

Kada je reč o kožnom nameštaju, takođe prvo usisajte, a zatim očistite suvom krpom. Naime, često čišćenje vodom se ne preporučuje jer može doprineti bržem pucanju kože. Ali, ukoliko primetite fleke koje ne možete da uklonite suvom krpom, obratite pažnju na vrstu kože od koje je vaš nameštaj napravljen. Ako je u pitanju glatka prirodna koža – deo koji želite da očistite operite blagim sapunom i mlakom vodom, a zatim prebrišite suvom krpom. Nakon toga, na to mesto nanesite hidratantnu kremu. Brušenu prirodnu kožu takođe možete oprati neutralnim sapunom i vodom, ali nakon toga obavezno fenom osušite taj deo, jer brzo upija tečnosti. Važno je da znate da ovu vrstu materijala možete premazati samo proizvodima koji su specijalno namenjenim za tu upotrebu.

Naravno, i vaš drveni nameštaj zahteva negu, pa smo ovde pripremili detaljna uputstva za čišćenje i održavanje, tako da uživate u njegovoj lepoti i dugovečnosti na najbolji način.

Prolećni noviteti

Prolećno čišćenje može biti i sjajna prilika da u svoj dom unesete novi komad, i otpočnete sezonu opuštanja i odmora na pravi način.

Naime, dešava se da nakon što su određeni komadi dugo u stanu, prestanemo da promatramo da li ih još uvek želimo i da li nas podjednako raduju kao prvog dana. Zato je sada idealan trenutak da zastanete, razmislite o tome i možda odlučite da oplemenite svoj životni prostor novim nameštajem.

Tako, ukoliko imate zidove bele, sive ili druge neutralne nijanse, vreme je da dodate malo boje i promenite raspoloženje u svom domu. Smaragdni dvosed transformiše neutralnu dnevnu sobu u prefinjenu oazu, dok radna fotelja u jarkoj boji može podići inspiraciju u radnom kutku na potpuno novi nivo.

Komoda

Početak toplijeg doba godine je i vaša šansa da unesete šarm u svoj prostor. Akcentni komadi, poput elegantne stilske komode ili unikantnog bara, mogu biti vaši atributi za još primamljiviji dom. Dodatnu autentičnost postignite dodavanjem svežeg cveća na stolovima, ili raznobojnih ukrasnih predmeta i fotografija u vitrinama. Sve zajedno, kreiraće veličanstvenu galeriju tonova i mirisa koja će oduševiti vas i sve drage ljude kojima želite dobrodošlicu u svoj dom.

Prolećno čišćenje: Obezbedite trenutke opuštanja i radosti

Prolećno čišćenje zaista može postati godišnji ritual kojem se radujete. Pruža vam mogućnost da unesete željene promene i postignete potpuno nov, blistav ambijent, koji inspiriše i umiruje. Predstavlja savršenu priliku da se pobrinete za sopstveni dobar osećaj i osigurate savršeni prostor za uživanje sa svojim najmilijima u danima odmora koji su pred nama.

Ukoliko želite da prolećno čišćenje iskoristite i za osveženje doma najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, pogledajte naš kompletan asortiman i posetite nas u Beogradu, na adresi Vojvode Dobrnjca 28. Dobrodošli!