Uskladite boje svog doma poput profesionalca

Uskladite boje svog doma poput profesionalca

Dekorisanje doma je zabavno: pruža savršenu priliku da izrazite svoju kreativnost i stil. Međutim, kada se nađete pred novim, praznim prostorom ili pokušavate da preuredite trenutni – može biti teško da odlučite odakle tačno početi.

naslovna boja

Potrebno je da odaberete boje, pravilno ih uklopite sa nameštajem i uzmete u obzir još mnoštvo faktora koji mogu delovati izazovno. Ali, istina je da kreiranje privlačnih i usklađenih soba zahteva samo nekoliko pravih smernica.

Zato, delimo sa vama tajne o bojama pomoću kojih dizajneri enterijera stvaraju atraktivne prostorije, a vi ih možete lako primeniti za kreiranje doma koji odiše stilom.

Boje govore

Prvo, važno je da razmotrite kako određene boje utiču na vas. Iako postoje brojne opšte povezanosti između nijansi koje nas okružuju i našeg raspoloženja, postoje i neke lične asocijacije. Tako, žuta većini ljudi uliva pozitivnu energiju, a različite varijante zelene i plave imaju opuštajući efekat. Dok je moguće da za vas to čine neke druge boje.

Možda ste voleli bež zidove u kući u kojoj ste odrasli, lila vas podseća na omiljeno cveće ili sivu pamtite po dezenu kancelarije na prvom, neprijatnom, razgovoru za posao pa je definitivno ne želite u svom domu. Svi vaši lični afiniteti utiču na nijanse nameštaja i zidova za koje ćete se opredeliti.

Neka vaš lični doživljaj nadmaši ustaljene trendove. Kada pravite uži izbor boja za komade i zidove, obavezno razmislite o osećaju koji vam pružaju, kao i o tome kako doprinose stilu koji želite u svom životnom prostoru.

Pravilo 60-30-10

Da biste postigli usklađenu i atraktivnu atmosferu, imajte na umu pravilo 60-30-10. U pitanju je pouzdana tehnika koja vam pomaže da primenite skladnu šemu boja u vašem domu: 60% dominatne boje (obično je to preovlađujuća boja zidova), 30% sekundarne boje (nameštaj) i 10% akecentnih tonova (istaknuti komad nameštaja ili dekoracija).

Dominantna boja određuje opšti osećaj koji neka prostorija odaje, a sekundarna doprinosi tom doživljaju dok istovremeno unosi dinamičnost. Međutim, autentičnost sobe se krije u akcentnom tonu za koji se opredelite. Upravo ta nijansa je „neočekivani“ aspekt koji čini vaš prostor posebnim.

crvena fotelja

Zato, budite smeli i odaberite živopisnu akcentnu boju. Fotelja u raskošnoj tirkiznoj nijansi ili smaragdni dvosed, upareni sa neutralnim zidovima, kreiraće opuštajući dnevni boravak inspirisan prirodom i mirom. Radna stolica u kraljevsko plavom tonu, odiše luksuzom i pruža vam osećaj prestiža dok poslujete uz maksimalnu udobnost.

U Mond Line salonu, na raspolaganju vam je širok asortiman najrazličitijih komada akcentnih boja koje će doprineti jedinstvenom stilu vašeg dnevnog boravka, spavaće sobe ili kancelarije.

Osvetljenje je važno

Još jedan od „trikova“ kojima se služe dizajneri enterijera, jeste da uvek vode računa o tome da količina svetlosti u prostoriji bude dovoljna. Naime, osvetljenost značajno utiče na doživljaj boja za koje se odlučite. Tako, bez obzira na predivne nijanse nameštaja, one mogu ostati u senci ukoliko nema dovoljno svetlosti.

Iz tog razloga, pobrinite se da vaše prostorije budu dovoljno osvetljene. Podesite zavese i roletne tako da omogućavaju prolazak svetlosti, dodajte ambijentalne lampe na komode i strateški ih postavite nasuprot ogledala, zastakljenih vitrna i drugih predmeta od kojih se svetlost može odbijati. Oduševiće vas magija refleksije i pojačan intenzitet boja koje dobijate tim jednostavnim postupkom.

Slaganje boja: Zabavite se!

Sada, kada je sve dovoljno osvetljeno i imate na umu neke od vama najdražih boja – vreme je da se zabavite i oživite te nijanse u vašem domu! Izdvajamo nekoliko sjajnih kombinacija tonova koje možete isprobati i prilagoditi svom stilu.

Nežno plava boja zidova i bež uzglavlje bračnog kreveta predstavljaju kombinaciju iz snova! Pružaju umirujuću i spokojnu atmosferu u kojoj ćete odmarati na najbolji način. Isto tako, prefinjena bela trpezarijska garnitura savršeno će se uklopiti uz sivkaste nijanse zida, a za najvedrije porodične obroke, odlučite se za jarku boju zidova uz italijansku drvenu garnituru sa nesvakidašnjom završnom obradom. Spoj prirodnih materijala i vedrih boja učiniće svaki zajednički trenutak još posebnijim.

sivi zid

Za dnevni boravak, uklopite svetle nijanse klub stočića i TV-garniture sa nešto tamnijim varijantama dvoseda. Kontrast će istaći svaki element na poseban način i obezbediti savršen sklad.

Kada odlučujete o boji nameštaja u svom domu, imajte na umu ove smernice, ali ne zaboravite da se zabavite i pratite svoj stil inspirisan dragim uspomenama i tonovima koji u vama bude lepa osećanja.

U Mond Line salonu, potrudili smo se da nijanse nameštaja u potpunosti odgovaraju vašim željama. Na raspolaganju vam je široka paleta boja drveta i dezena italijanskog štofa. Takođe, za pojedine komade, možete odabrati i prisustvo drugih detalja, poput izgleda šara i ručica.

Svoju dodatnu inspiraciju i ideje, možete pronaći u našem salonu u Beogradu na adresi Vojvode Dobrnjca 28, gde vas očekuje prefinjeni izbor nameštaja najrazličitijih nijansi, za savršeno uređenje vašeg doma. Dobrodošli!