Sto i stolice za trpezariju: Kako da odaberete najbolje?

Sto i stolice za trpezariju: Kako da odaberete najbolje?

Trpezarija je srce svakog doma – tu uživamo u omiljenim ukusima i stvaramo uspomene sa dragim ljudima. Reč je o prostoriji koja nudi mnogo više od samog mesta za ručavanje, te je zato važno da prilikom uređenja obratimo posebnu pažnju kako bi svaki detalj doprinosio lepom doživljaju tokom boravka u njoj.

Pored toga, sto i stolice za trpezariju se uglavnom nabavljaju sa namerom da traju godinama i čak decenijama, pa je dobro da komade koje unosite u svoj dom odaberete polako i uz dobre smernice.

moderno naslovna

Da bismo vam pomogli u donošenju te prave odluke, sastavili smo praktičan vodič za kupovinu trpezarijskog nameštaja. U nastavku pogledajte nekoliko jednostavnih saveta koji će vam omogućiti da izaberete sto i stolice u skladu sa vašim domom i stilom.

Izmerite prostor

Prvi, i najvažniji kriterijum prema kojem je dobro da birate trpezarijski sto i stolice jeste veličina prostora u kojem će oni biti smešteni. Naime, ovo je sjajan način da odmah na samom početku eliminišete sve opcije koje su prevelike ili premale za prostoriju koju imate na raspolaganju.

Izmerite dužinu i širinu sobe, a zatim oduzmite 70-100 cm od svake dimenzije. Na taj način dobićete predstavu o stvarnom prostoru za nameštaj, kako biste kreirali slobodno, neskučeno okruženje u kojem svako ima dovoljno mesta za sedenje i kretanje.

Kada uzmete u obzir neophodan prostor, vreme je da razmislite o samim dimenzijama trpezarijskog stola. Preporuka je da mere okvirno odgovaraju ovim predlozima:

 

Kapacitet trpezarijskog stola dužina širina
Sa 4 mesta 75cm – 90cm 75cm – 90cm
Sa 6 mesta 118cm – 140cm 75cm – 90cm
Sa 8 mesta 150cm – 220cm 75cm – 90cm
Sa 10 mesta 180cm – 280cm 90cm – 100cm

 

Za kružne stolove, standard je prečnik od 120 do 160cm.

okrugli beli

Naravno, uvek prvenstveno imajte na umu veličinu sobe, a zatim se posvetite istraživanju idealnih dimenzija komada tako da se dobro uklopi u raspoloživ prostor i vaše lične preferencije.

Odaberite oblik stola

Kada smo kod veličine stola, pravi je trenutak da razgovaramo i o njegovom obliku. Naime, pored dimenzija, oblik trpezarijskog stola bi takođe trebalo da bude u skladu sa prostorijom.

Tako su kružni stolovi idealni za kvadratne prostorije, dok se u sobama koje imaju zidove nejednakih dužina najbolje uklapaju pravougaoni ili ovalni oblici. Ovi drugi, zahvaljujući svojim nežnim ivicama, dodaju zanimljivu dinamiku ambijentu te mogu biti odličan izbor koji će istaći vaš stil na autentičan način.

U Mond Line salonu, na raspolaganju vam je ogroman izbor različitih dimenzija i oblika stolova. Veliki broj komada, poput ovog modela, ima ugrađene nastavke pomoću kojih možete produžiti sto, i tako naglasiti njegov oblik i stvoriti dodatan prostor za sve drage ljude sa kojima delite obroke i lepe trenutke.

Odlučite se za stolice po vašoj meri

Trpezarijske stolice takođe imaju važnu ulogu jer pružaju neophodan prostor za sedenje, pa je potrebno da budu udobne, ali i lepog dizajna. A kada je reč o ova dva atributa, stilski komadi su sasvim sigurno najbolja opcija.

Naime, u Mond Line salonu možete pronaći klasične stolice tradicionalne izrade koja garantuje vrhunsku udobnost, i čiji veličanstveni italijanski štofovi unose duh elegancije za raskošnu atmosferu tokom svakog zajedničkog obroka. Na raspolaganju vam je preko 100 različitih italijanskih štofova i čak 50 boja kože!

ovalni braon

Prilikom odabira modela, imajte na umu i dimenzije stola sa kojim ih kombinujete. Postoji opšte pravilo da je od sedišta stolice do donje strane površine stola potrebno oko 25 – 30cm kako bi sedenje bilo udobno.

Naravno, uvek se možete odlučiti za neku od trpezarijskih garnitura, i tako odabrati već upotpunjeni komplet stola i stolica. Sa druge strane, ukoliko želite da ih samostalno kombinujete, uzmite u obzir pomenutu smernicu, i naravno – vlastiti osećaj udobnosti prilikom sedenja za stolom.

Razmislite o materijalu

Kako biste obezbedili savršeni doživljaj tokom ručavanja, važno je da obratite pažnju i na materijal od kojeg su izgrađeni sto i stolice koje birate za vaš dom. Naime, bitno je da se odlučite za opcije koje će vas služiti dugovečno i pritom nuditi lep estetski doživljaj. Materijal kakav je drvo, vam pruža upravo to.

Jednostavno, drvo je prirodan materijal koji garantuje dugovečnost i istovremeno čini vašu trpezariju prefinjeno elegantnom. Ono što ga takođe izdvaja, jeste činjenica da je svaki komad izgrađen od drveta jedinstven i neponovljiv. Na taj način, prilikom nabavke nameštaja – u svoj dom unosite autentičnu, svojevrsnu umetnost za koju znate da će dugo krasiti vaš enterijer.

U Mond Line salonu, trpezarijski stolovi iz ponude izgrađeni su u kombinciji drveta sa furniranim medijapanom, što smanjuje mogućnost oštećenja i omogućava lako održavanje. Isto tako, sve stolice za trpezariju kreirane su od najkvalitetnijeg drveta. Pored toga, imate na raspolaganju veliki izbor italijanskih stofova od kojih možete odabrati onaj koji vam se najviše dopada. Takođe, možete se opredeliti za postojanje šara, i tako dodati posebnu draž komadima za koje se odlučite.

Sto i stolice za trpezariju: važni elementi koji će vas radovati

Važno je da uzmete u obzir i ostali nameštaj u trpezariji. Stoga, ukoliko želite da nabavite samo sto i stolice, razmislite o tome kako će se oni uklopiti sa drugim komadima u prostoriji.

Stilski nameštaj je veoma zahvalan kada je reč o kombinovanju, te se uvek možete zabaviti prilikom nabavke. Isprobajte različite varijante: spajajte svetlije nijanse vitrina i komoda, sa tamnijim tonovima stola i stolica ili obrnuto. Ono što je najvažnije – uživajte u biranju nameštaja koji ćete voleti dugi niz godina!

Ukoliko želite da odmah budete sigurni u svoje rešenje, u Mond Line salonu imate mogućnost da se posavetujete sa stručnim licem za dizajn enterijera – arhitektom. I tako opremite trpezariju na savršen način.

Kontaktirajte nas ili nas posetite u Beogradu na adresi Vojvode Dobrnjca 28. Rado ćemo podeliti sa vama sve naše znanje i dodatne smernice kako biste u svoj stan uneli sto i stolice za trpezariju koji će vas istinski radovati. Dobrodošli!