Najčešće greške u uređenju doma i kako da ih izbegnete

Najčešće greške u uređenju doma i kako da ih izbegnete

Uređenje doma je zanimljiv i uzbudljiv zadatak. Mogućnosti izgledaju beskrajne, dajući savršenu priliku da opremite prostor prema vašem autentičnom stilu, tako da čitav enterijer predstavlja svojevrsno umetničko delo kojem ćete se diviti.

naslovna 4Vaša „četiri zida“ zaista treba da budu mesto gde se osećate zadovoljno i prijatno, a svaki delić te kompleksne kreacije govori o vama na najlepši način.

Međutim, iako poput umetnosti, nema tačno određenih pravila za uređenje enterijera – postoje greške koje skoro svi pravimo. I dobro je znati kada je ipak potrebno ukrotiti umetničku slobodu.

Kako najčešće ne primećujemo koliko stvari mogu biti bolje dok nam neko na to ne ukaže – sastavili smo listu od 5 najčešćih grešaka u opremanju kuće. Uz pomoć nje, možete izbeći omaške i još više uživati u svom životnom prostoru.

Korišćenje pogrešnog osvetljenja

Kada pričamo o uređenju doma, moramo prvo spomenuti neizbežan element koji u velikoj meri utiče na poboljšanje ukupne estetike – osvetljenje.

Naime, često imamo tendenciju da preterano ili premalo osvetlimo svoj prostor. Tako, jedna lampa ili luster može da obezbedi dovoljno svetla, ali velike su šanse da neće pružiti opuštajući, topli ambijent koji želite u svom domu.

Umesto toga, isprobajte nekoliko stonih ili zidnih lampi da biste stvorili intimniju atmosferu. Takođe, možete postaviti ogledalo nasuprot prozoru u dnevnoj ili spavaćoj sobi, za iluziju dodatnog izvora svetlosti i pojačano osvetljenje.

Mond Line salonu na raspolaganju vam je široka ponuda ogledala najrazličitijih stilskih oblika za savršeni luksuz vaše kuće ili stana.

Previđanje važnosti razmere i ravnoteže

Realno razmotrite svoj prostor kada nabavljate nameštaj za njegovo opremanje. Ovo je važno jer soba može delovati nesrazmerno kada veličina i količina elemenata ne odgovara njenim dimenzijama.

Na primer, veliki dnevni boravak sa samo nekoliko komada može delovati prazno i hladno, dok mala soba sa ogromnim trpezarijskim stolom može da odaje pretrpan i stegnut osećaj.

Zato, uvek imajte na umu uticaj razmere i ravnoteže na izgled prostorije. Pre nego što počnete da kupujete nameštaj koji vam se dopada, obratite pažnju na način na koji ćete ga rasporediti kako biste izbegli loše balansirani prostor.

U tome vam može pomoći nabavka akcentnih delova poput veličanstvene TV garniture za dnevnu sobu ili raskošnog bračnog kreveta.Ovaj smeli nameštaj uparen sa klub stolovima i noćnim stočićima kreiraće fini balans za željenu simetriju. Takođe, ukoliko imate prostarnu kuću ili stan – opremite prostorije tako da ljudi mogu slobodno da šetaju, ali ne moraju hodati 10 metara da bi došli do sledećeg mesta za sedenje.

Zaboravljanje na fokusnu tačku

Razmislite o sobama u vašem domu. Da li imaju neke uzbudljive arhitektonske detalje ili delove koje želite da istaknete?

dnevni 4Sjajna vest je da možete urediti raspored svog nameštaja tako da upotpuni upravo te, već prisutne, fokusne tačke. Komade namenjene za sedenje, poput fotelja i dvoseda, usmerite tako da se „suoče“ sa zanimljivim elementima kao što su veliki prozori ili kamin.

Još jedan način za kreiranje centra pažnje jeste pomoću zanimljivog nameštaja i umetničkih predmeta. Ili jednostavno upotrebite spoj ova dva atributa – stilski nameštaj.

Investiranje u komade poput elegantne stilske fotelje sa italijanskim štofom ili prefinjene zastakljene vitrine dodaće duh elegancije i tačku koja će, poput umetničkih dela, buditi oduševljenje u vama i ljudima kojima želite dobrodošlicu u vaš dom.

U Mond Line katalozima pogledajte brojne stilske komade iz Italije, koji će svojim savršenim izgledom privlačiti pažnju, a neprikosnovenim kvalitetom krasiti vaše sobe godinama od danas.

Pogrešna postavka detalja

Kao i u svakom aspektu života – detalji su važni u opremanju doma. Ipak, često nam se ukrasni predmeti mogu činiti kao manje bitna stavka, pa obično budu postavljeni „gde ima mesta“, bez određenog reda i pažnje.

Međutim, postavljanje dekoracija, kao što su na primer vaze, u neparnom broju može napraviti veliku razliku u izgledu vaših prostorija. Iako je u pitanju nepisano pravilo, našem oku jednostavno više prija neparni aranžman od parnog. Ovo možete lako isprobati u svom domu sa jastucima, manjim skulpturama ili mirisnim svećama, i sami se uveriti u razliku.

Takođe, obratite pažnju na postavljanje slika. One nikako ne bi trebalo da budu same na velikom zidu. A još jedna uobičajena greška je njihovo previsoko smeštanje. Umesto toga, postavite više manjih slika u grupe, kako biste postigli lepši, skladniji efekat. Ukombinujte ih sa stilskim komodama i vodite računa da budu okačene u visini očiju. Tako je optimalna visina oko 150 do 170cm, što će obezbediti da detalji kojima se divite budu primećeni i hvaljeni.

Zapostavljanje svojih potreba prilikom uređenja doma

Na kraju, prostor koji opremate je vaš i trebalo bi da ga uredite prema sopstvenim željama. Potrebno je da enterijer odražava vaš lični stil, ali i potrebe.

detalj 4Zato ne dozvolite da budete uhvaćeni u trendove. Ako dnevna soba ima identično uređenje poput onog u magazinu, ali ne predstavlja udoban i topao prostor za okupljanje vaše porodice – sasvim je sigurno da joj nedostaje ono što je važno vama i ljudima sa kojima provodite vreme.

Razmislite kako funkcionišete i kako želite da živite u svom domu. Uverite se da svako ima dovoljno sopstvenog prostora za opuštanje, a da zajedničke sobe odišu toplinom i pružaju komfor ukućanima kao i gostima.

Sve gore navedene greške i savete posmatrajte kao faktore na koje bi bilo dobro da obratite pažnju kako biste stvorili prostor po vašoj meri. Uz ove preporuke, malo mašte i posvećenosti možete svoj dom pretvoriti u mesto koje vam izmamljuje osmeh na lice.

Za sve dodatne smernice, kontaktirajte nas – u Mond Line salonu imate mogućnost konsultovanja sa stručnim licem za dizajn enterijera. Rado ćemo vam pomoći da zavolite umetnost opremanja i tu ljubav zajedno uvedemo u svaki delić vašeg doma.