Otkrijte svoj stil uređenja enterijera

Otkrijte svoj stil uređenja enterijera

Kada se useljavamo u novi stan ili želimo da preuredimo postojeći, glavno pitanje koje se nameće jeste: kako najbolje urediti enterijer? Čini se da je neophodno napraviti mnogo važnih odluka – od odabira boje zidova, pronalaska adekvatnog nameštaja, pa sve do idealnog načina dekorisanja.

Srećom, postoji rešenje. Nalazi se u vašem jedinstvenom stilu.

Vaš dom bi trebalo da predstavlja savršenu refleksiju vaše ličnosti. Potrebno je da se prepoznajete u tom prostoru, da svaki kutak bude u skladu sa vašim afinitetima i doprinosi atmosferi koja vam prija. Razgledanje brošura vam može doneti inspiraciju, ali neophodno je da spoznate koji to elementi predstavljaju savršeni spoj baš za vas.

Pripremili smo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da otkrijete svoj autentičan stil i kreirate enterijer koji će vas usrećiti na duge staze.

Pogledajte u svoj ormar

Odeća govori mnogo o tome šta volimo i šta čini da se osećamo prijatno. Tako analiziranje ličnih odevnih komada može pomoći da saznate kako želite da opremite svoj prostor.

klupica crna

Koje boje preovlađuju? Da li težite nekim određenim materijalima i dezenima? Kada birate aksesoare, da li su oni neutralni ili volite smelije varijante? Odgovori na ova pitanja pružiće vam precizniji uvid u preferencije koje će se sigurno preneti na vaš enterijer, i to u vidu nijanse drveta ili dezena štofa kojem ćete se diviti.

Na primer, ukoliko imate puno bež boje u garderoberu, moguće je da biste voleli da garnitura u vašem dnevnom boravku ima sličnu nijansu. Isto tako, odevni detalji sa puno detalja i zanimljivih boja mogu biti znak da uživate u nesvakidašnjosti koju možete podstaći istim takvim komadima nameštaja kao što su jedinstveni kanabe ili unikantan bar.

Još jedna metoda koja vam može olakšati proces, jeste da razmislite koje reči želite da definišu vaš životni prostor. Da li je to tradicija, minimalizam, formalnost, elegancija ili možda kombinacija nekoliko pojmova? Cilj je da shvatite koje emocije one bude u vama i u kojoj meri želite da ih implementirate u svoje okruženje.

Imajte na umu da najinteresantniji prostori na svetu predstavljaju spoj nekoliko ključnih karakteristika, te da zajedno stvaraju jedinstvenu harmoniju. Zato, oslobodite kreativnost i dopustite vašem enterijeru da priča o vama.

Kreirajte inspirativnu tablu

Mesto na kojem ćete čuvati ideje može biti odličan način da sebi dodatno razbistrite tip uređenja koji želite u svom domu. Postoji više načina da to postignete.

Internet je prepun zanimljivih ideja, a jedan sajt se posebno izdvaja – Pinterest. Tu možete pronaći pregršt ideja i veoma jednostavno ih sačuvati i kasnije ponovo razgledati. Naravno, ukoliko niste ljubitelj tehnologije, okrenite se časopisima. Može vam koristiti da, osim nameštaja, inspiraciju potražite i u različitim fotografijama prirode, umetnosti i nakita. Sve to vas navodi da identifikujete čime želite da svakodnevno okružujete sebe.

Odštampajte ili isecite sve fotografije koje vam se dopadaju, i zatim ih sagledajte kao celinu. Koje boje dominiraju, koja igra oblika i tekstura vas najviše privlači?

zeleni dvosed

Ukoliko primetite da su to nežne, neutralne nijanse koje deluju umirujuće na vas, razmislite o elementima tih boja u vašoj spavaćoj sobi. Sa druge strane, ako vam jarki ili neobični elementi podstiču kreativnost – unesite ih u prostoriju u kojoj radite.

U Mond Line salonu, posebnu pažnju smo posvetili vašim idejama i kreativnosti. Na raspolaganju vam je širok izbor stilskog italijanskog nameštaja, najrazličitijihh oblika i nijansi, kao i mogućnost izbora boje drveta, izgleda dezena, prisustva ili odsustva šara. Na taj način, možete da oslobodite svoju maštu i uživate u komadima prilagođenim baš vama.

Sortirajte želje

Svi u stanu imamo određene stvari koje nas više ne raduju ili se ne uklapaju u novitete koje želimo da uvedemo. Upravo takvi detalji nas mogu kočiti kada stvaramo novu viziju prostora.

Iz tog razloga, pažljivo razmotrite koje stvari u vašem domu se ne uklapaju u „inspirativnu tablu” koju ste kreirali, i rešite ih se. Pritom se pridržavajte toga da svaki predmet koji želite da zadržite budi u vama lepa osećanja.

Može se desiti da vam se neki elementi dopadaju, ali da se ne uklapaju sasvim u nove ideje koje ste otkrili. I to je sasvim u redu. Tada imajte na umu pravilo 80:20. To znači da je potrebno da dominiraju boje i dezeni koji vam se najviše dopadaju, a atmosferu možete da „začinite” sa 20% akcentnih komada ili detalja koji će ostaviti utisak na vas, i svakoga koga ugostite.

Takođe, moguće je da će ostali ukućani imati sasvim drugačije želje od vaših, pa je važno da ne upadnete u zamku „od svega po malo”, i da na kraju ispustite sklad. Umesto toga, dogovorite se oko jedne boje koja će dominirati u vašem enterijeru, i druge nijanse koja će je dopunjavati. Kompletan vodič za usklađivanje boja u domu pogledajte ovde.

Stil uređenja enterijera: Osmislite svoju viziju

Poseta nekom novom mestu ili osvrt na lokacije gde volite da provodite vreme, može biti sjajan način da sagledate različite ideje i osmislite sopstveni jedinstevni pristup.

naslovna komode

Možda je to stan vaših dobrih prijatelja, restoran, butik ili kafić u kojem se osećate kao kod kuće. Oslušnite šta je to što vas privlači tako što ćete tokom sledeće posete obratiti posebnu pažnju na elemente koji doprinose vašem dorom raspoloženju kada ste tamo.

Otkrivanje svog stila može isprva zvučati zahtevno, ali jednom kada se upustite u ovu avanturu, shvatate koliko se tu zabave krije.

Ne zaboravite da nema tačnog ili pogrešnog izbora. Moguće je da ćete poželeti da ukombinujete više različitih elemenata koji se isprva mogu činiti nepovezano, ali jednom kada ih postavite u svoj dom – čine savršeni sklad. Upravo iz tog razloga, dozvolite sebi kreativnost i usmerite se na otkrivanje detalja koji vam donose lep osećaj. Tako nastaje prava magija!

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da zaista uvidite sve čari uređenja enterijera. Ukoliko želite dodatne savete, u Mond Line salonu imate mogućnost konsultovanja sa stručnim licem za dizajn kako bi svaki kutak vašeg stana odisao elegancijom i vašim autentičnim stilom.

Kontaktirajte nas ili posetite u Beogradu na adresi Vojvode Dobrnjca 28. Dobrodošli!